در اندیشه فارابی، ریاست سیاسی به‌معنای سلطه نیست؛ هدایت آگاهانه انسان‌

در اندیشه فارابی، ریاست سیاسی به‌معنای سلطه نیست؛ هدایت آگاهانه انسان‌

استاد دانشکده الهیات دانشگاه تهران افزود: فارابی فرآیند وحی را مبتنی بر دریافت از عقل فعال و انتقال آن از طریق قوه متخیله پیامبر به جامعه می‌داند.

به گزارش خبرنگار مهر، در ادامه سلسله نشست‌های «بایستگی فلسفه در ایران امروز» که توسط کانون جهان ایرانی دانشگاه تهران برگزار می‌شود، نادیا مفتونی با تمرکز بر آرا فلسفی ابونصر فارابی، به واکاوی نسبت اندیشه‌ورزی، سیاست، تخیّل و هدایت اجتماعی پرداخت و درباره موضوع «افق اندیشه‌ورزی در نگاه جهانی فارابی» سخنرانی کرد.

مفتونی در این سخنرانی قصد داشت تا تبیین کند که چگونه می‌توان با تکیه بر قوای متخیله و محاکات، حقیقت عقلانی را در جامعه امروز ایران به زبان عمومی و تأثیرگذار ترجمه کرد.

وی گفت: در اندیشه فارابی، ریاست سیاسی نه به‌معنای سلطه، بلکه هدایت آگاهانه انسان‌ها به سوی سعادت است. رئیس جامعه فاضله کسی است که بتواند معارف و ارزش‌های عالی را در جان مردم بنشاند و آنان را برانگیزد. همچنین فارابی تخیل را نه امری ثانوی، بلکه یکی از قوای کلیدی در نظام سیاست فاضله می‌داند. بیشتر مردم از درِ استدلال و عقلانیت وارد نمی‌شوند، بلکه از طریق تصاویر، مثال‌ها، نمادها و افسانه‌ها متأثر می‌گردند.

استاد دانشکده الهیات دانشگاه تهران افزود: فارابی فرآیند وحی را مبتنی بر دریافت از عقل فعال و انتقال آن از طریق قوه متخیله پیامبر به جامعه می‌داند. به همین دلیل، پیامبر باید از قدرت بالای خیال برای محاکات معقولات برخوردار باشد. برای هدایت عمومی، حقایق عقلانی باید در قالب‌هایی محسوس و قابل تصویر درآمده و به خیال مردم وارد شوند. در غیر این صورت، نه درک می‌شوند و نه تأثیر می‌گذارند.

مفتونی در پایان، نمونه‌هایی از محاکات‌های هنری در ادبیات فارسی مانند تمثیل مزرعه فلک از حافظ و تمثیل کوه از مولوی را به‌عنوان نمونه‌هایی موفق در انتقال معقولات به زبان خیال ارائه داد و بیان کرد: اگر فلسفه بخواهد با مردم پیوند برقرار کند و در تغییرات اجتماعی مؤثر باشد، باید از قوه خیال و زبان نمادین بهره گیرد. تخیل، پلی است که فلسفه را از برج عاج مفاهیم به میدان زندگی می‌آورد.

کد خبر 6528177 سارا فرجی

  • تلگرام خبرگزاری زیر خبر
  • تلویزیون آن
  • حریق انبار کفش در محدوده پل روشندلان تهران

  • اعلام رضایت و مصالحه شاکیان ۲۸ محکوم زندان سلماس به عشق امام حسین (ع)

  • سهمیه جنگ تحمیلی ۱۲ روزه در کنکور ۱۴۰۴ اعمال می‌شود

  • ۳۳ نفر از اساتید و طلاب اهل سنت کردستان به مشهد مقدس اعزام شدند

  • پاسخ به شبهه ای درباره نام برخی از شهدای کربلا

  • امکان ثبت سفارش بدون انتقال ارز برای کالاهای اساسی و تجهیزات تولید

  • رشد ۴۳ درصدی انرژی تولیدی نیروگاه‌های مقیاس کوچک کشور

  • برآورد هزینه زیارت اربعین+ جدول کامل نرخ ارز دولتی

  • مازندران در جنگ ۱۲ روزه غافلگیر نشده است

  • ابعاد گسترده و دقیق فقهی و مبانی علمی حکم تاریخی مراجع تقلید

  • مسدود شدن ٢ مسیر میدان انقلاب اسلامی مشهد به دلیل اجرای پروژه عمرانی

  • عراقچی: موساد دقیقاً چه نوع پرونده‌ای از قلب کاخ سفید دارد؟

  • موضع‌گیری تأمل برانگیز «محمود عباس» درباره سلاح مقاومت

  • رگبار، رعدوبرق و باد شدید در ۹ استان کشور تا روز جمعه

  • آلمان: تنها ۶ موشک پاتریوت برایمان باقی مانده است

  • ادعای«العربیه» درباره فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» صحت ندارد

  • وقوع درگیری‌های مسلحانه در سوریه با بیش از ۵۰ کشته و زخمی

  • آمار کشته‌ها و زخمی‌های درگیری‌های سوریه به ۱۱۰ تن رسید

  • غریب ‌آبادی: ادعای فریب نیروهای ایرانی در میز مذاکره نادرست است

  • سناتور آمریکایی هند، چین و برزیل را تهدید کرد

  • روزنامه‌های اقتصادی دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های اقتصادی دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴

  • روزنامه‌های صبح دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های صبح دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴

  • روزنامه‌های ورزشی دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های ورزشی دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴

  • روزنامه‌های ورزشی یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های ورزشی یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴

  • روزنامه‌های اقتصادی یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های اقتصادی یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴